افسردگی یکی از شایع ترین اختلالات روانی محسوب می شود که به احساس غم و اندوه یا تجربه ی بحران های زندگی محدود نمی شود و به تشخیص زود هنگام و اقدامات درمانی مناسب نیاز دارد. چنانچه این بیماری در مراحل اولیه تشخیص داده شود، فرد بسته به تجویز پزشک از طریق دریافت دارو، شرکت در جلسات روان درمانی یا حتی تغییرات سبک زندگی به میزان قابل توجهی بهبود خواهد یافت. اما اگر هیچ اقدامی جهت مداوای این بیماری انجام نپذیرد، می تواند پیامدهای بسیار بدی را نه تنها برای خود فرد بلکه برای همه ی اعضای خانواده رقم بزند.

غمگین بودن طولانی مدت، علاقه نداشتن به اموری که قبلا ً به آنها مشتاق بودیم، کم تر شدن تمرکز، خستگی بیش از حد، می توانند نشانه های افسردگی باشند. این بیماری، احساسات و افکار و رفتار ما را تغییر می دهد. افسردگی می تواند با مشکلات هیجانی و جسمی همراه باشد. اختلال افسردگی یک ضعف نیست که با چند روز مراقبت برطرف شود بلکه پیگیری و درمان طولانی مدت، مراقبت و پایش مداوم می خواهد. اما نگران نباشید؛ همه ما می توانیم افسردگی را شکست دهیم. هر چه قدر زودتر افسردگی را درمان کنیم، زمان بیشتری می توانیم از زندگی لذت ببریم. برای خداحافظی با افسردگی برای همیشه این مقاله را تا انتها با دقت بخوانید.

علائم ایجاد کننده افسردگی

افسردگی، شرایط زندگی خوب و بد را تشخیص نمی دهد و همه ما ممکن است در هر شرایطی افسرده شویم. مهم ترین عوامل افسردگی را می توانیم این طور بیان کنیم:

 

درمان افسردگی

 

  • تغییر مواد شیمیایی در مغز: مواد خاصی در مغز روی خلق و خوی انسان تأثیر می گذارند. به هم خوردن تعادل این مواد شیمیایی در مغز از مهم ترین دلایل افسردگی می باشد.
  • ژنتیک: افسردگی می تواند ارثی باشد. به عنوان مثال اگر یکی از دوقلوهای همسان دچار افسردگی شود به احتمال ۷۰ درصد دیگری هم مبتلا می شود.
  • شخصیت: کسانی که اعتماد به نفس پایینی دارند، کسانی که نمی دانند چطور استرس را مدیریت کنند یا افرادی که کلاً بدبین هستند بیشتر در معرض افسردگی هستند.
  • عوامل محیطی: احتمال ابتلا به افسردگی در کسانی بیشتر است که در معرض خشونت، تبعیض، سوءاستفاده یا فقر هستند.

اما خبر خوب این است که افسردگی در هر سنی که باشد و با هر علتی که داشته باشد، قابل درمان است.

اولین قدم در درمان افسردگی

اولین قدم برای از بین بردن افسردگی و غلبه بر استرس و اضطراب، شناخت علائم افسردگی می باشد. در دنیای روان پزشکی افسردگی قابل درمان ترین اختلال شناخته می شود. که بستگی به این دارد که علت افسردگی از چه چیزی به وجود آمده است. شیوه های درمانی مختلفی برایش وجود دارد. تشخیص و انتخاب نوع درمان افسردگی به عهدۀ پزشک متخصص اعصاب و روان می باشد.روان پزشک ممکن است از روش های روان درمانی، تحریک الکتریکی یا مغناطیسی و شیوه های دیگر برای درمان و پیشگیری افسردگی کمک بگیرد.

بارزترین علائم افسردگی

  1. تغییرات خواب

بسیاری از مبتلایان به افسردگی با تغییرات الگوی خواب روبه رومی شوند. تغییر الگوی خواب گاهی به شکل بی خوابی و گاهی به شکل خواب زیاد و بیشتر از حد معمول بروز می کند. صبح خیلی زود بیدار شدن از جمله علائم شایع در افسردگی های حاد به شمار می آید.

  1. تغییرات اشتها

گاهی مبتلایان به افسردگی در قالب مکانیسم مقابله، به کم خوری یا پرخوری روی می آورند. این تغییر اشتها می تواند منجر به کاهش وزن یا افزایش وزن شدید شود.

  1. عدم تمرکز

برخی مبتلایان به افسردگی حاد توانایی تمرکز کردن را ندارند. گاهی این افراد در روزنامه خواندن یا دنبال کردن ماجراهای سریال های تلویزیونی نیز دچار مشکل می شوند و تصمیم گیری، حتی تصمیمات بسیار آسان نیز برای شان دشوار می شود.

  1. کمبود انرژی

مبتلایان به افسردگی معمولا احساس خستگی شدید می کنند، در فکر کردن کُند می شوند و قادر به انجام فعالیت های عادی روزمره نیستند.

تجربه زنان و مردان در افسردگی

زنان:

عوامل مختلفی از جمله ژنتیک، بیولوژی، باروری، تغییرات هورمونی و روابط بین فردی در ابتلای زنان به افسردگی نقش دارند. بسیاری از زنان در دوران قاعدگی دچار تغییرات رفتاری و جسمی مانند احساس افسردگی و تحریک پذیری می شوند. عده ی زیادی از زنان افسرده علائم شدید تری را در دوران پیش از قاعدگی تجربه می کنند. در مبتلایان به سندرم پیش از قاعدگی (PMS) و اختلال ملال پیش از قاعدگی( PMDD)، علائم افسردگی تا زمان آغاز قاعدگی به تدریج شدید تر می شوند.

 

درمان افسردگی

 

پژوهشگران سعی دارند بدانند تغییر دوره ای هورمون ها چگونه بر ساختار شیمیایی مغز در مبتلایان به افسردگی تأثیر می گذارد. همچنین بسیاری از زنان پس از زایمان به اختلالات خُلقی مقطعی دچار می شوند. از جمله ی این اختلالات خلقی می توان به افسردگی پس از زایمان اشاره کرد. این عارضه که به فاصله ی کوتاهی پس از وضع حمل بروز می کند، موجب اضطراب، بی خوابی، گریه یا افکاری مانند آسیب رساندن به خود یا نوزاد می شود و به همین دلیل، انجام فعالیت های عادی روزمره برای فرد به سختی امکان پذیر می باشد.

مردان:

مردان معمولا به دلایل فرهنگی از افسردگی خود بیشتر خجالت زده می شوند و از این رو، سعی می کنند این بیماری را تاب بیاورند یا به قول خودشان با مصرف مواد مخدر خوددرمانی کنند. عدم درمان افسردگی در مردان می تواند پیامدهای فاجعه باری به همراه داشته باشد، چرا که آمار خودکشی های منجر به فوت در مردان بیشتر است.

روش درمان افسردگی

 

افسردگی بیماری زیان آوری می باشد که معمولا به درمان جواب می دهد، فقط کافی است با مراجعه به مراکز درمانی نسبت به پیگیری بیماری خود کوشا باشید.

1.دارو درمانی: داروهای ضدافسردگی، تثبیت کننده های خُلقی و داروهای آنتی سایکوتیک (ضد روان پریشی)

2.روان درمانی: رفتار درمانی شناختی (CBT)، درمان خانواده محور و درمان بین فردی

3.درمان تحریک مغزی: درمان الکتروشوک (ECT) و تحریک مغناطیسی جمجمه ای تکرار شونده (RTMS)

4.نور درمانی: در این روش، فرد با استفاده از یک جعبه ی نور در معرض طیف کامل نور قرار می گیرد تا میزان ترشح هورمون ملاتونین تنظیم شود.

5.ورزش

6.درمان های جایگزین: طب سوزنی، مراقبه و تغذیه درمانی

استراتژی های خود مدیریتی

7.رویکردهای ذهن جسم و روح: مدیتیشن، ایمان و دعا

اعتیاد و بیماری هایی مانند اختلال استرس پس از حادثه (PTSD) و اختلال کم توجهی، بیش فعالی از جمله وضعیت هایی هستند که از بین بردن افسردگی را مشکل تر از حد معمول می سازند. این در حالی می باشد که چنانچه هر یک از این موارد با موفقیت درمان شوند، علائم دپرسشن نیز معمولا بهبود می یابند.

آخرین محصولات
گویندگی و فن بیان
فهرست