6 راه غلبه بر موانع تمرکز

در این مقاله قصد داریم در رابطه با 6 راه غلبه بر موانع تمرکز را که در داشتن تمرکز حواس بیشتر به شما کمک می کند صحبت کنیم. تمرکز داشتن در بسیاری موارد برای ما مهم است. در یادگیری، در انجام کارهای فکری و حتی در انجام برخی کارهای روزانه داشتن تمرکز ضروری است. اما عواملی باعث کم شدن و یا نبودن تمرکز می شود.
با شناخت این عوامل و همچنین راه های غلبه بر آنها می توانیم تمرکز حواس خود را بیشتر کرده و در کارهایمان قوی تر و کارآمدتر عمل کنیم.

تمرکزدر سایت نشر صوتی نازنین آذرسا می توانید کتاب های مفیدی در زمینه روانشناسی بشنوید مانند: نکات عزت نفس برای زنان، تفکر قدرتمند، مبارزه ای شیرین با تنبلی، فنگشویی ذهن

چرا تمرکز حواس لازم است

در واقع می توان تمرکز را این چنین تعریف کرد: توانایی یک فرد در کنترل توجه و دقت داشتن او در مورد موضوعی خاص.زمانی که ما تمرکز داریم تنها روی موضوعی که مد نظرمان است توجه و دقت داریم و نسبت به موضوعاتی که حواسمان را پرت می کند توجهی نشان نمی دهیم. یا میتوان تمرکز را اینطور تعریف کرد که شما در زمان انجام یک کار فقط روی همان دقیق می شویم و از انجام کارهایی که توجه و دقت شما را نسبت به آن کم می کند خودداری می ورزید. که البته بدون داشتن قدرت تمرکز بالا، اینکه ما تمام حواسمان را به موضوع خاصی بدهیم بسیار سخت است و نیاز به آموختن و مهارت دارد.

موانع تمرکز کدام هستند

از مهم ترین عواملی که مانع تمرکز می شوند می توان به این موارد اشاره کرد: ترس، نگرانی، حسادت و سایر احساس های هیجان آمیز که مانع تمرکز حواس ما می شود. همین امر باعث می شود که وقتی یک فرد می ترسد نگران است هیجان زده است و غیره عموما نمی تواند تمرکز کند و یا تمرکز او به مقدار بسیاری کاهش می یابد.

حال چگونه به این افکارسمی غلبه کنیم تا بتوانیم تمرکز حواس بهتری داشته باشیم.

تمرکز

1- آشفتگی های درون خود را از بین ببرید

بهترین راه برای غلبه بر احساسات منفی که سایه بر تمرکز حواس ما می اندازند مانند همان احساس ترس، ناامیدی، هیجان، حسادت، نفرت و غیره.. این است که آن ها را روی کاغذ بیاوریم تا به نوعی از ذهنمان آنها را خارج کرده و به آنها بگوییم که بعدا بهشان خواهیم پرداخت.
اینطور می شود که ذهن ما از فکر کردن به تمامی این موضوعات خلاص می شود و روی همان یک مضوع که باید فکر می کند.

تشنگی، خستگی، گرسنگی و غیره نیز از عواملی هستند که می توانند تمرکز بر حواس را مختل کنند. خصوصا زمانی که شما مدت زیادی است که نخوابیده اید یا به شدت گرسنه اید و یا از شدت تشنگی دهانتان خشک شده است. برای داشتن تمرکز این عوامل خارجی را مرتفع کنید.

2- از بین بردن آشفتگی های بیرونی از راه های غلبه بر موانع تمرکز

از دیگر عوامل آشفتگی، عوامل بیرونی هستند مانند سر و صدا که میتواند عامل بسیار مهمی در داشتن عدم تمرکز باشند. بودن در مکانی که پر از سر و صدا و عوامل مزاحم است تمرکز حواس شما را از بین می برد.
همچنین اگر در حال کاری هستید که نیاز به تمرکز بالا دارد اما اشخاصی در اطراف شما در حال تعریف خاطره هستند و یا جوک می گویند به احتمال زیاد شما نخواهید توانست تمرکز کنید.

عوامل محیطی یکی از مضرترین موانع در داشتن یک تمرکز بالا هستند.

تمرکز

نکته:

این را بدانید که برخی افراد به دلیل روحیه و شخصیتی که دارند در شلوغ ترین مکان ها نیز قادر به تمرکز کردن روی مضوعات مختلف هستند. پس این عامل با توجه به روحیه و شخصیت فرد می تواند در اشخاص متفاوت، متفاوت و با شدت متفاوت تاثیرگذار باشد.

3- ایجاد علاقه به موضوع

زمانی که شما به مضووع مورد بحث علاقه و اشتباق داشته باشید به احتمال زیاد نصف راه را رفته اید. مثلا بارها دیده ایم که افرادی که علاقمند به خواندن رمان هستند حتی اگر در یک محیط بسیار شلوغ نیز باشند گوشه ای دنج را برای خود انتخاب می کنند و هر چقدر هم آنها را صدا بزنید باز متوجه شما نمی شوند.
این مورد در مورد علاقمندان به فیلم نیز صدق می کند.
اما کافی است کتاب درسی دستتتان بگیرید. آن وقت است که نیازی به عوامل مزاحم ندارید خودتان خواسته و ناخواسته عوامل ایجاد عدم تمرکز را در خود به وجود میاورید.

4- نگرش مثبت داشتن راجع به موضوع و دور ریختن افکار منفی

هر چه ما روی موضوع مورد بحث علاقمندی بیشتری داشته باشیم ایجاد تمرکز برای ما راحتتر خواهد بود. زمانی که به ابعاد مثبت موضوع فکر کنیم باعث می شود با دقت حواس به آن بپردازیم. حال کافی است که پالس های منفی به بحث مورد نظر خود دهیم. همین امر باعث میشود که ما نسبت به آن موضوع جبهه گیری درونی پیدا کرده و تمرکزمان از بین برود.
پس مراقب باشید که افکار منفی نتوانند در ذهنتان جولان دهند.

5- موضوعات درسی را با روش های بازی ترکیب کنید

وقتی درسی مانند ریاضی را در حال فراگرفتن هستید یا آن را به کودک خود می آموزید و حواسش دائما پرت می شود بهترین راه این است که موضوع درسی را با یک بازی شیرین و خواستنی ترکیب کنید که برایش جذابیت پیدا کند.

این راهکار یکی از روش های مفید معمان برای آموختن مطالب درسی به دانش اموزان است. ه رچه خلاقیت شما در اجرای بازی ها بیشتر باشد تمرکز حواس نیز بیشتر خواهد شد.

تمرکز

6- انجام بازی هایی برای یادگیری تمرکز راه مفید دیگری برای غلبه بر موانع تمرکز

یکی از رایج ترین بازی ها برای انجام تمرکز بازی مستقیم و خیره به هم نگاه کردن است. خصوصا اگر فرزندتان در تمرکز کردن در درس مشکل دارد از او بخواهید که روبروی شما بنشیند شوید و هر کس زودتر خسته شد و یا خنده اش گرفت بازنده است. برای بنده نیز جایزه در نظر بگیرید. این روش یک راه ساده و جالب برای یادگیری تمرکز بیشتر خصوصا در بچه هاست.

راز داشتن تمرکز داشتن ذهنی پویا و فعال است.

اینکه ما مانند ربات سالها تنها روی چند موضوع به خصوص تمرکز داشته باشیم اصلا چیز قابل توجهی نیست. ما باید ذهنی خلاق داشته باشیم. ذهنی که دائم در حال سازندکی  و ایجاد خلاقیت است.
ایجاد تغییرات مثبت در زندگی و تمرکز روی آنها باعث می شود تمرکز حواس ما به واسطه در چالش قرار گرفتن موضوعات مهم دائما در حال رشد و بیشتر شدن باشد.

پس برای از بین بردن موانع تمرکز همین راه های ساده به شما کمک خواهد کرد.

کتاب های مرتبط
گویندگی و فن بیان

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این فیلد را پر کنید
این فیلد را پر کنید
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.
برای ادامه، شما باید با قوانین موافقت کنید

فهرست