5 راه موثر برای غلبه بر کمال گرایی

در این مقاله قصد داریم 5 راه موثر برای غلبه بر کمال گرایی را برای شما شرح دهیم. پس اگر احساس می کنید با این وسواس ذهنی، در حال دست و پنجه نرم کردن هستید این مقاله را تا انتها بخوانید تا به شما اطلاعات مفیدی در این زمینه دهیم. پس با ما همراه باشید…

در سایت نشر صوتی نازنین آذرسا می توانید کتاب های مفیدی در زمینه روانشناسی بنشوید. همانند: چگونه به فردی بی خیال تبدیل شویم، چگونه احساس ارزشمندی را در خود تقویت کنیم، اعتماد به نفس و غلبه بر استرس و اضطراب.

کمال گرایی

اصلا کمال گرایی یعنی چه:

خیلی از افراد فکر می کنند کمال گرایی صفتی است که باید در اشخاصی که به دنبال موفقیت هستند وجود داشته باشد. حال اینکه کاملا در اشتباه هستند. کمال گرایی همان مسیر موفقیت نیست. و شاید بتوان گفت که در خلاف آن حرکت می کند. یک شخص ایده آل گرا و یا همان کمال گرا در دنیایش پر از باید و نباید و اصول و قوانین خشک و غیر قابل انعطاف وجود دارد.
همین اصول دست و پاگیر جلوی موفقیت او را خواند گرفت. از جمله صحبت هایی که آنها دائما در ذهن خود با خود تکرار می کند این موارد است:

من بایداول باشم!
من نباید شکست بخورم!

من نباید هرگز احساس کنم که نی توانم کاری را انجام دهم و غیره…

فرد کمال گرا اگر به هدف اش نرسد چه برخوردی می کند؟

یک فرد کمال گرا تمام زندگی و دنیایش را برپایه اهدافش بنا می کند. اهدافی که اگر در مسیری که او می گیرد به تحقق نرسند گویا دنیایش را به هم ریخته اند.

این حساسیت و وسواس او کم کم در همه زمینه ها مانند ازدواج، شغل، تحصیل و حتی روابط او با دیگران نیز وارد می شود. به این ترتیب شخص کم کم دچار انزوا شده و دائما در حال اضطراب و افسردگی است و در صورت محق نشدن اهدافش آنطور که خودش توقع داشته احساس نالایقی می کند.

ویژگی های یک فرد کمال گرا چیست:

بعضی ااز ویژگی های عمومی در افراد کمال گرا عبارتند از:

اضطراب و افسردگی

انزواطلبی

بی خوابی و خستگی

تمرکز پایین، عزت نفس کم و خودسرزنشی

چک کردن یک کار برای بارها و بارها

کمال گرایی

راه های موثر برای غلبه بر کمال گرایی

حال در اینجا 5 راه موثر بر غلبه بر کمال گرایی را برایتان شرح می دهیم.

1- غلبه بر کمال گرایی با مشخص کردن هدف های منطقی

اشخاص کمال گرا اصولا در زندگیشان هدف های غیرمنطقی و نشدنی را برای خود در نظر می گیرند. و در نهایت چون نمی توانند به آن اهداف دست یابند دچار افسردگی و کاهش عزت نفس می شوند.

برای زندگی خود هدف های کلی انتخای کنید و بعد آنها را به هدف های کوچک تری تقسیم کنید. فکر و تمرکز روی اهداف کوچکتر باعث می شود که راحت تر بتوانید به انها دست یابید و توقعات خود را بر پایه پیشبرد هدف های کوچکترتان تقسیم کنید. به این ترتیب دچار سرخوردگی نخواهید شد.

2- اشتباهات خود را بپذیرید تا بتوانید بر کمال گرایی غلبه کنید

این را از اعماق وجودتان بپذیرید که اشتباه و خطا جزو لاینفک زندگی هر شخصی است. پس خود را به دلیل اشتباهاتی که در زندگی می کنید سرزنش نکنید. فقط سعی کنید از هر اشتباهی درسی بگیرید و  سعی کنید این خطا را دیگر تکرار نکنید.
این را بدانید اشتباهات همیشه در زندگی رخ می دهد و این که بخواهید زندگی بدون خطایی داشته باشید خودش نیز خطا است.

3- جهت غلبه بر کمال گرایی به اسحسات خود توجه کنید

به احساساتی که شما را احاطه می کنند توجه کنید. آیا دچار افسردگی، ترس و اضطراب هستید؟ اگر اینطور است به نظر می رسد دارید بیش از حد به خود سخت می گیرید. در واقع افکار شما راهنمای شما و حالات درونتان هستند. این احساسات به شما می گویند که شما در چه وضعیتی قرار دارید.
مواظب باشید که زندگیتان را بیهوده دچار چالش نکنید. آرامش و شادی حق شماست.

4- به کلیات توجه کنید تا بتوانید به کمال گرایی خود غلبه کنید

در راه غلبه بر کمال گرایی حواستان باشد که جزئیات را کنار بگذارید و کلیات راهی که پیموده اید را بررسی کنید. وقتی به کلیات و دست آوردهای کلی که در طی این مسیر بدست آوردید فکر می کنید آن زمان است که دیگر به خود سخت نخواهید گرفت.
مثلا اگر یک روز دسر مورد علاقه اتان را خوردید شروع به سرزنش خود نکنید. این را به خاطر داشته باشید که شما ماه ها به رژیم خود وفادار مانده اید و این موضوعی است که خیلی مهم است.

کمال گرایی

5- قوانین شخصیتان را تغییر دهید تا بر کمال گرایی اتان غلبه کنید

یکی از مهم ترین عواملی که در کمال گرایی باعث اذیت و آزار شما می شود وضع قوانین سخت و طاقت فرسا برای خودتان است. مثلا اینکه به خود بگویید: من اصلا نباید هیچ وقت اشتباهی کنم. من نباید هیچ کاری را غلط انجام دهم. من نباید در مسیر رسیدن به اهدافم خسته شوم.

همین قوانین دست و پلگیر در واقع باعث می شوند روز به روز شما دچار خستگی و دلمردگی شوید. این قوانین را تغییر دهید. در آنها انعطاف به خرج دهید.
زندگی را تبدیل به یک رمان وحشتناک برا یخود نکنید.

همین عوامل است که اگر تغییر کنند راحتتر می توانید با کمال گرایی خود مقابله کنید و زندگی نرمال تری داشته باشید. آرامش حق شماست.

کمال گرایی

عوارض کمال گرایی

اگر کمال گرایی را در خود درمان نکنید دچار مشکلات روحی زیاید از جمله افسردگی، انزوا، ترس و غیره خواهید شد. افراط و تفریط دو دلبه یک خنجر هستند که میتوانند شما و زند گی شما را نابود کنند.
پس با تصور اینکه با سخت گرفتن به خود ب پیروزی و موفقیت می رسید زندگیتان را نابود نکنید. اگر می خواهید در روابطتان موفق باشید و می خواهید در شغلتان پیشرفت کنید. و یا زندگی آرامی داشته باشید کمال گرایی را رها کنید.

کتاب های مرتبط
گویندگی و فن بیان

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این فیلد را پر کنید
این فیلد را پر کنید
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.
برای ادامه، شما باید با قوانین موافقت کنید

فهرست